Γράφει η:  Ειρήνη Οικονόμου-Σταματάκη

Δεν είναι ποτέ αργά για να ξεκινήσετε την άσκηση. Ωστόσο, όσο περνούν τα χρόνια και εμφανίζονται προβλήματα υγείας, τόσο πιο δύσκολα το αποφασίζουμε. Με λίγα λόγια θα προσπαθήσω να δώσω απαντήσεις για πιθανές αναστολές, καθώς και στα ερωτήματα που μπορεί να έχετε. Συχνά, τα φάρμακα δεν είναι αρκετά για να αντιμετωπιστεί ένα νόσημα και δεν αντικαθιστούν την ευεργετική επίδραση της καθημερινής άσκησης.

Οι γιατροί, την επιβάλλουμε όλο και περισσότερο,ως συμπλήρωμα στηφαρμακευτική αγωγή, για ένα ευρύφάσμα ιατρικών νοσημάτων.Δεν πρόκειται όμως για υποκατάστατο τηςφαρμακευτικής σας αγωγής. Η άσκηση μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη συγκεκριμένων παθήσεων, όπως την εξέλιξη της αρθρίτιδας, τη νόσο Πάρκινσον, τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, ή να βελτιώσει άλλες πτυχές της υγείας σας, συμπεριλαμβανόμενης της καρδιαγγειακής νόσου ή τις παθήσεις των αγγείων γενικότερα. Αν δεν ασκείστε τακτικά, καλύτερα είναι να ξεκινήσετε την άσκηση σας σταδιακά, με αργούς ρυθμούς. Το περπάτημα είναι ιδανική άσκηση. Μιλήστε με τον γιατρό σας, αν είστε πάνω από 50, εάν πάσχετε από κάποια ασθένεια, για να σας υποδείξει το χρόνο και το είδος της άσκησης που πρέπει να ακολουθήσετε. Ογιατρός σας μπορεί να σας συστήσει επίσης έναν φυσιοθεραπευτή ή έναν ειδικό επαγγελματία για την περίπτωση σας. Ο φυσιοθεραπευτής μπορεί να σας δείξει πώς να κάνετε συγκεκριμένες ασκήσεις με τρόπο που να λειτουργούν ευεργετικά για σας και να μην επιβαρύνει τις όποιες αδυναμίες τον οργανισμό σας.

Κάποια φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν ανεπιθύμητες παρενέργειες. Γι’ αυτό πρέπει να βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει τις κατάλληλες ασκήσεις που επιτρέπετε να κάνετε, για ένα ευεργετικό, για τον οργανισμό αποτέλεσμα. Υπάρχουν, επίσης, φάρμακα που επηρεάζουν την καρδιακή λειτουργία (συχνότητα, ρυθμό), γεγονός που καθιστά δύσκολο να εκτιμήσει κανείς, εκ των προτέρων τους στόχους που πρέπει να θέτετε σε μια άσκηση και την απόδοση της.
Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους μπορούν να ξεκινήσουν ένα πρόγραμμα, ανεξάρτητα από το βάρος τους.

Για όλους υπάρχει η κατάλληλη σωματική άσκηση. Ξεκινήστε λοιπόν από το πιο απλό, περπατώντας. Εάν δεν μπορείτε να περπατήσετε 30 λεπτά συνεχώς, ξεκινήστε με μικρότερες διαδρομές. Η δεκάλεπτη άσκηση, τρεις φορές την ημέρα, παρέχει παρόμοια οφέλη με τη συνεχόμενη επί 30 λεπτά άσκηση, όπως δείχνουν οι τελευταίες ιατρικές μελέτες. Η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας μπορεί επίσης να βοηθήσει στο να μειωθεί το σωματικό βάρος που σχετίζεται με την ηλικία, το ύψος και σε συνδυασμό και με την κατάλληλη διαιτητική σας αγωγή. Ποτέ δεν είστε πολύ μεγάλος για να ξεκινήσετε την άσκηση. Σε πρόσφατες μελέτες, οι άνθρωποι στα 70 τους και στα 80 τους ακόμα, που ξεκίνησαν κάποια προγράμματα άσκησης, αποκόμισαν σημαντικά οφέλη στην ισχύ (σωματική ρώμη ) και στην καλύτερη λειτουργία του οργανισμού τους.

Στο σύνολο, οι ηλικιωμένοι έχουν σημαντικά καρδιαγγειακά οφέλη από την αερόβια άσκηση. Με την αερόβια (περπάτημα, κολύμπι, ποδήλατο, χωρίς υπερβολές) βελτιώνεται η αντοχή, η σωματική τους κατάσταση και καθίστανται ευκολότερες οι καθημερινές δραστηριότητες. Ακόμα και σε προχωρημένη ηλικία, μπορούν οι άνθρωποι να γυμνάζονται. Ζητήστε από ένα γυμναστή ή έναν φυσιοθεραπευτή να επικοινωνήσει με τον γιατρό σας, για να σας ορίσουν ένα πρόγραμμα άσκησης που θα μεγιστοποιεί τα οφέλη για τον οργανισμό σας, αλλά, κυρίως δεν θα επιβαρύνει με κανένα τρόπο, τα όποια προβλήματα ή τις τυχόν αδυναμίες τους οργανισμού σας. Στα διάφορα περιοδικά υγείας αλλά και στα γυμναστήρια ή στο διαδίκτυο, ανάλογα με την περίπτωση, υπάρχουν πολλές προτάσεις.

Πρώτα ρωτήστε το γιατρό σας. Οι τελευταίες, σχετικές με την ηλικία και άσκηση, δημοσιεύσεις των American College of Sport Medicine και American Heart Accotiation συμβουλεύουν μέτρια, έως έντονη αεροβική 30 λεπτών την ημέρα, πέντε ημέρες την εβδομάδα ή έντονη αεροβική 20 λεπτών την ημέρα, τρεις ημέρες την εβδομάδα. Επιπλέον, προτείνουν έως 10 ασκήσεις αντοχής, σε ένα πρόγραμμα 10 έως 15 επαναλήψεων από κάθε άσκηση, δυο τρεις φορές την εβδομάδα, για άτομα ακόμη και με χρόνιες παθήσεις και άτομα άνω των 65 ετών.

Δεν είναι απαραίτητο να γραφτεί κάποιος σε γυμναστήριο. Το μόνο που χρειάζεται είναι ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια, μια φόρμα γυμναστικής και ένα κίνητρο. Μερικοί άνθρωποι βρίσκουν, ότι η άσκηση με έναν φίλο ή σε μια ομάδα βοηθά για να μην βαρεθούν γρήγορα και εγκαταλείψουν την προσπάθεια.
Δεν χρειάζεται ειδικός εξοπλισμός για την καθημερινή άσκηση. Ωστόσο, μπορεί να είναι χρήσιμο να επενδύσετε σε ειδικούς εξοπλισμούς, όπως βάρη, για να υπάρχει ικανοποιητική αντίσταση μια μπάλα γυμναστικής για τη βελτίωση της ισορροπίας ή ένα κατ’ οίκον μηχάνημα γυμναστικής καλά επιλεγμένο. Μια συγκεκριμένη, για το θέμα άσκηση (είδος – διάρκεια), συζήτηση με τον γιατρό σας για τη σωστή επιλογή είναι απαραίτητη πριν αποφασίσετε. Ενημερωθείτε, εάν ταξιδεύετε συχνά, σχετικά με τις παροχές του γυμναστηρίου των ξενοδοχείων, όπου θα διαμένετε.

Προγραμματίστε την άσκηση σας ανάλογα με τον ημερήσιο πρόγραμμα της δουλειάς σας. Σημειώστε, επίσης πως όλες οι τελευταίες έρευνες αναφέρουν ότι δεν υπάρχει καμία σημαντική αλλαγή στο σώμα και στα αποτελέσματα της άσκησης, ακόμα και αν αυτή διακοπεί για μια ολόκληρη εβδομάδα ή για μερικές ημέρες. Αν πρέπει να λείψετε για μεγαλύτερο διάστημα, φροντίστε να κάνετε κάποιου είδους αεροβική δραστηριότητα, τουλάχιστον δυο φορές την εβδομάδα στο χώρο διαμονή σας.

Με την καθημερινή άσκηση από μικρή ηλικία θα αισθανόμαστε όχι μόνον σωματική αλλά και πνευματική ευεξία. Έτσι, εάν ακολουθήσετε με σοβαρότητα και συνέπεια τις παραπάνωιατρικές συμβουλές και προτάσεις, σίγουρα θα πετύχετε την ψυχοσωματική σας ισορροπία, διότι το «νους υγιής, εν σώματι υγιή» είναι γνωστό, εξάλλου, από αρχαιοτάτων χρόνων.