Eπιμέλεια:  Ευγένιος Γκράουρ

Το Ελληνικό Ίδρυμα Γαστρεντερολογίας και Διατροφής με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Κοιλιοκάκης στις 16/5, επισημαίνει ότι η κοιλιοκάκη είναι μία αυτοάνοση πάθηση που πυροδοτείται από την γλουτένη σε γενετικά προδιαθετιμένα άτομα. Η γλουτένη που υπάρχει στο σιτάρι, το κριθάρι, τη βρώμη και τη σίκαλη προκαλεί σε αυτά τα άτομα καταστροφή των απορροφητικών λαχνών του λεπτού εντέρου με αποτέλεσμα ο οργανισμός να μην μπορεί να απορροφήσει τις απαραίτητες για την λειτουργία του ουσίες.

Αν και η κοιλιοκάκη θεωρείτο μια σχετικά σπάνια νόσος, τα τελευταία χρόνια με την ανάπτυξη ευαίσθητων βιοδεικτών, δηλαδή των αντισωμάτων έναντι του ενδομυσίου και των αντισωμάτων έναντι της ιστικής τρανσγλουταμινάσης, και κύρια με την γαστρο-δωδεκα-δακτυλοσκόπηση με λήψη βιοψιών από το δωδεκαδάκτυλο, η συχνότητα της μπορεί να αγγίζει παγκόσμια ακόμα και το 1%.

Παρά ταύτα, λόγω της ποικιλομορφίας των συμπτωμάτων της, η διάγνωση κατά κύριο λόγο βασίζεται στην ισχυρή κλινική υποψία του γιατρού που θα πρέπει να αξιολογήσει σε βρέφη και παιδιά τις έντονες γαστρεντερικές διαταραχές και την αναστολή ανάπτυξης ή /και απώλεια βάρους, και στους ενήλικες την ανεξήγητη αναιμία, διάφορες νευροορμονικές και οστικές διαταραχές, το αίσθημα κόπωσης και συμπτώματα που για πολλά χρόνια χαρακτηρίζονταν σαν ευερέθιστο έντερο.

Η σωστή και έγκαιρη διάγνωση με την χορήγηση ειδικής δίαιτας με τρόφιμα χωρίς γλουτένη, που η μηνιαία οικονομική επιβάρυνση για την προμήθεια τους καλύπτεται από τα ταμεία, επαναφέρει στο φυσιολογικό την απορροφητική ικανότητα του εντέρου, προκαλεί πλήρη υποχώρηση της συμπτωματολογίας και αποτρέπει δυσάρεστες επιπλοκές όπως λέμφωμα ή καρκίνο, σε περιπτώσεις αδιάγνωστες ή παραμελημένες που δεν τηρούν τις διαιτητικές οδηγίες.

Επειδή τα τελευταία χρόνια τα τρόφιμα χωρίς γλουτένη είναι ιδιαίτερα της «μόδας» και τυγχάνουν ευρείας κατανάλωσης, η υποχώρηση κάποιων συμπτωμάτων με την αποφυγή τροφίμων με γλουτένη δεν παραπέμπει στην διάγνωση της κοιλιοκάκης, που απαιτεί βιοδείκτες και βιοψίες, αλλά στην αποκαλούμενη ευαισθησία στην γλουτένη που δεν είναι αυτοάνοσο νόσημα αλλά έχει χαρακτηριστικά τροφικής αλλεργίας.