Γράφει o:  Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης

Σχεδόν το 15% των ζευγαριών είναι υπογόνιμα. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να συλλάβουν, ακόμα κι εάν έχουν συχνές σεξουαλικές επαφές, χωρίς προφυλάξεις για ένα χρόνο, ή περισσότερο. Στα μισά περίπου από τα ζευγάρια αυτά, η μη επίτευξη σύλληψης σχετίζεται με την ανδρική υπογονιμότητα.

Η ανδρική υπογονιμότητα σχετίζεται με τη χαμηλή παραγωγή σπερματοζωαρίων, με την ακινησία, ή την αστοχία τους, καθώς και με τα εμπόδια που αποτρέπουν την έξοδο του σπέρματος. Ασθένειες, τραυματισμοί, χρόνια προβλήματα υγείας, επιλογές του τρόπου ζωής, και άλλοι παράγοντες μπορούν να εμπλακούν στην αιτία της ανδρικής υπογονιμότητας.

Οι ειδικοί γονιμότητας των κέντρων μας παρέχουν μια ολιστική προσέγγιση στην αναγνώριση και τη θεραπεία των διαταραχών της ανδρικής αναπαραγωγικής υγείας.

Οι διαγνωστικές και θεραπευτικές τεχνικές που χρησιμοποιούμε εκπροσωπούν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας συμπεριλαμβανομένου του ελέγχου του DNA και της μικροχειρουργικής. Μέχρι σήμερα έχουμε προσφέρει λύση στο 95% των αρρένων ασθενών μας.

Αιτίες
Η ανδρική γονιμότητα είναι μια σύνθετη διαδικασία. Για να συλλάβει η σύντροφός σας πρέπει να συμβούν τα ακόλουθα:
Για να μπορέσετε να παράγετε υγιή σπερματοζωάρια, προϋπόθεση είναι η ανάπτυξη και ο σχηματισμός των ανδρικών αναπαραγωγικών οργάνων κατά τη διάρκεια της εφηβείας. Τουλάχιστον ο ένας από τους δύο όρχεις θα πρέπει να λειτουργεί σωστά και το σώμα σας να παράγει τεστοστερόνη και άλλες ορμόνες απαραίτητες για την ενεργοποίηση και τη διατήρηση της παραγωγής σπερματοζωαρίων. Μόλις τα σπερματοζωάρια παράγονται από τους όρχεις, λεπτοί σωλήνες τα μεταφέρουν για να αναμιχθούν με το σπερματικό υγρό και κατά την εκσπερμάτιση να εξαχθούν από το πέος.
Είναι σημαντικό να υπάρχουν αρκετά σπερματοζωάρια στο σπέρμα. Εάν ο αριθμός τους είναι μικρός, μειώνονται οι πιθανότητες ένα από αυτά να γονιμοποιήσει το ωάριο. Χαμηλή θεωρείται η συγκέντρωση των σπερματοζωαρίων, όταν αναλογούν λιγότερα από 15 εκατομμύρια σπερματοζωάρια ανά ml σπέρματος, ή λιγότερα από 39 εκατομμύρια ανά εκσπερμάτιση. Τα σπερματοζωάρια πρέπει να έχουν σωστό σχήμα και ικανότητα κίνησης. Αν η κινητικότητα τους, ή η μορφολογία των σπερματοζωαρίων δεν είναι φυσιολογικές, είναι πολύ πιθανό να μην καταφέρουν να φτάσουν στο ωάριο.

Ιατρικές Αιτίες
Τα προβλήματα στην ανδρική γονιμότητα μπορεί να προκληθούν από διάφορα ζητήματα υγείας και ιατρικές θεραπείες εκ των οποίων κάποια είναι:
Κιρσοκήλη: Πρόκειται για ένα οίδημα των φλεβών που καταλήγουν στους όρχεις και συνιστά βασική αιτία της ανδρικής υπογονιμότητας, γιατί περιορίζει τη φυσιολογική διαδικασία μείωσης της θερμοκρασίας στον όρχι και οδηγεί σε λιγότερα σπερματοζωάρια και μικρότερη κινητικότητα.
Λοιμώξεις: Κάποιες λοιμώξεις είναι πιθανό να επηρεάσουν την παραγωγή και την υγεία των σπερματοζωαρίων, ή να προκαλέσουν έλκη που εμποδίζουν τη δίοδο του σπέρματος. Αυτές περιλαμβάνουν κάποια σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, όπως είναι τα χλαμύδια και η γονόρροια, η φλεγμονή στον προστάτη (προστατίτιδα) και η φλεγμονή των όρχεων εξαιτίας της παρωτίτιδας (παρωτιτιδική ορχίτιδα).
Προβλήματα με την εκσπερμάτιση: Η παλίνδρομη εκσπερμάτιση συμβαίνει όταν το προϊόν της εκσπερμάτισης εισέρχεται στην ουροδόχο κύστη κατά τον οργασμό, αντί να εξέρχεται από την κορυφή του πέους. Διάφορα προβλήματα υγείας μπορούν να προκαλέσουν την παλίνδρομη εκσπερμάτιση, συμπεριλαμβανομένων του διαβήτη, των τραυματισμών της σπονδυλικής στήλης, της λήψης φαρμάκων και του χειρουργείου στην ουροδόχο κύστη, τον προστάτη, ή την ουρήθρα. Κάποιοι άνδρες με τραυματισμούς στη σπονδυλική στήλη, ή συγκεκριμένα νοσήματα δεν εκσπερματίζουν, αν και παράγουν φυσιολογικά σπερματοζωάρια.
Αντισώματα που επιτίθενται στα σπερματοζωάρια: Πρόκειται για κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, τα οποία λανθασμένα αναγνωρίζουν τα σπερματοζωάρια ως βλαβερούς εισβολής και επιχειρούν να τα εξαλείψουν.
Όγκοι: Τόσο οι καρκινικοί, όσο και οι καλοήθεις όγκοι μπορεί να προσβάλουν τα ανδρικά αναπαραγωγικά όργανα απευθείας, ή να επηρεάσουν τους αδένες, όπως είναι η υπόφυση που απελευθερώνουν ορμόνες απαραίτητες για την αναπαραγωγή. Σε κάποιες περιπτώσεις το χειρουργείο, η ακτινοβολία, ή η χημειοθεραπεία που διεξάγονται για την αντιμετώπιση του όγκου, βάλλουν την ανδρική γονιμότητα.
Κρυψορχία: Σε κάποια αγόρια κατά την εμβρυική ζωή ο ένας, ή και οι δύο όρχεις δεν καταφέρνουν να κατέβουν από την κοιλιακή χώρα στο όσχεο. Είναι πιθανό οι άνδρες που είχαν κρυψορχία να είναι λιγότερο γόνιμοι.
Ορμονικές διαταραχές: Η υπογονιμότητα μπορεί να είναι το αποτέλεσμα διαταραχής στη λειτουργία των όρχεων, ή να οφείλεται σε μη φυσιολογική λειτουργία άλλων ορμονικών συστημάτων που περιλαμβάνουν τον υποθάλαμο, την υπόφυση, τον θυρεοειδή αδένα και τα επινεφρίδια. Η χαμηλή τεστοστερόνη (ανδρικός υπογοναδισμός) και τα άλλα ορμονικά προβλήματα έχουν έναν αριθμό υποκείμενων αιτιών.
Ελλείμματα του σπερματικού πόρου: Οι σωλήνες που μεταφέρουν τα σπερματοζωάρια μπορεί να προσβληθούν από κάποια ασθένεια ή έναν τραυματισμό. Σε κάποιους άνδρες το εμπόδιο δημιουργείται στο τμήμα του όρχεως που συγκεντρώνει το σπέρμα, την επιδιδυμίδα, σε κάποιους άλλους στον έναν, ή και τους δύο πόρους που μεταφέρουν τα σπερματοζωάρια έξω από τους όρχεις. Οι άνδρες που πάσχουν από κυστική ίνωση, ή από κάποια άλλη κληρονομούμενη νόσο, είναι πιθανό να γεννηθούν χωρίς σπερματικούς πόρους.
Χρωμοσωμικά ελλείμματα: Οι κληρονομούμενες διαταραχές όπως είναι το σύνδρομο Kleinefelter, στο οποίο ένας άνδρας γεννιέται με 2 Χ χρωμοσώματα κι ένα Ψ αντί για ένα Χ κι ένα Ψ που είναι το φυσιολογικό, προκαλούν διαταραγμένη ανάπτυξη των ανδρικών αναπαραγωγικών οργάνων. Άλλα γενετικά σύνδρομα που σχετίζονται με την υπογονιμότητα περιλαμβάνουν την κυστική ίνωση, το σύνδρομο του Kallmann, του Young και του Kartagener.
Προβλήματα κατά τη συνουσία: Περιλαμβάνουν τη δυσκολία στην επίτευξη, ή διατήρηση μιας στύσης ικανής για συνουσία (στυτική δυσλειτουργία), την πρόωρη εκσπερμάτιση, την επώδυνη συνουσία, διάφορες ανατομικές ανωμαλίες, όπως είναι ο υποσπαδίας, κατάσταση κατά την οποία το ουρηθρικό στόμιο βρίσκεται στην κάτω πλευρά του πέους, καθώς και ψυχολογικά προβλήματα, ή προβλήματα στη σχέση που επηρεάζουν τη σεξουαλική πράξη.
Κοιλιοκάκη: Είναι μια διαταραχή στην πέψη που προκαλείται από μια ευαισθησία του οργανισμού στη γλουτένη και μπορεί να προκαλέσει ανδρική υπογονιμότητα. Η γονιμότητα μπορεί να βελτιωθεί μετά από την υϊοθέτηση μιας διατροφής χωρίς γλουτένη.
Φάρμακα: Η θεραπεία υποκατάστασης της τεστοστερόνης, η μακροπρόθεσμη χρήση αναβολικών στεροειδών, η χημειοθεραπεία, κάποια αντιμυκητιασικά φάρμακα, ορισμένα φάρμακα για το έλκος, καθώς και κάποια άλλα φάρμακα μπορεί να διαταράξουν τη φυσιολογική παραγωγή των σπερματοζωαρίων και να μειώσουν την αναπαραγωγική ικανότητα του άνδρα.

Περιβαλλοντικές Αιτίες
Η υπερέκθεση σε συγκεκριμένα περιβαλλοντικά στοιχεία που περιλαμβάνουν υψηλή θερμοκρασία, τοξίνες και χημικές ουσίες μπορεί να μειώσουν την παραγωγή και τη λειτουργία των σπερματοζωαρίων. Οι συγκεκριμένες περιβαλλοντικές αιτίες της υπογονιμότητας περιλαμβάνουν:
Βιομηχανικά χημικά: η εκτεταμένη έκθεση σε ουσίες όπως είναι το βενζένιο, το ξυλένιο, το τολουένιο, τα παρασιτοκτόνα, τα ζιζανιοκτόνα, οι οργανικοί διαλύτες, τα υλικά βαφής και το μόλυβδο μπορεί να συμβάλλει στο μειωμένο αριθμό σπερματοζωαρίων.
Η έκθεση σε βαρέα μέταλλα: Η έκθεση στο μόλυβδο, ή σε άλλα βαρέα μέταλλα μπορεί επίσης να προκαλέσει υπογονμότητα.
Ακτινοβολία: Η έκθεση σε ακτινοβολία μπορεί να μειώσει την παραγωγή σπέρματος αν και συχνά επανέρχεται σε φυσιολογικά επίπεδα. Σε υψηλές δόσεις ακτινοβολίας ωστόσο, η παραγωγή σπερματοζωαρίων μπορεί να υποστεί μια μόνιμη μείωση.
Η υπερθέρμανση των όρχεων: Η συχνή χρήση της σάουνας, ή τα ζεστά μπάνια, μπορεί να μειώσουν παροδικά τον αριθμό των σπερματοζωαρίων. Η υιοθέτηση της καθιστής στάσης για μεγάλα χρονικά διαστήματα, η επιλογή στενών ενδυμάτων, ή η εργασία με laptop για πολύ ώρα, μπορεί να αυξήσουν τη θερμοκρασία στο όσχεο και να μειώσουν ελαφρώς την παραγωγή σπερματοζωαρίων. Ο τύπος των εσωρούχων δε φαίνεται να επηρεάζει σημαντικά την ανδρική γονιμότητα.

Αιτίες που σχετίζονται με την υγεία και τον τρόπο ζωής
Κάποιοι άλλοι αιτιολογικοί παράγοντες της ανδρικής υπογονιμότητας περιλαμβάνουν:
Στεροειδή: Η λήψη των αναβολικών στεροειδών για τη διέγερση της μυϊκής δύναμης και ανάπτυξης μπορεί να προκαλέσουν συρρίκνωση των όρχεων και μείωση της παραγωγής σπερματοζωαρίων.
Κατανάλωση αλκοόλ: Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να μειώσει τα επίπεδα τεστοστερόνης, να προκαλέσει στυτική δυσλειτουργία και να μειώσει την παραγωγή σπερματοζωαρίων. Νοσήματα του ήπατος που προκαλούνται από την κατάχρηση αλκοόλ, μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε προβλήματα υπογονιμότητας.
Επάγγελμα: Κάποια επαγγέλματα αυξάνουν το κίνδυνο υπογονιμότητας, συμπεριλαμβανομένων αυτών που σχετίζονται με εκτεταμένη χρήση υπολογιστών, εναλλασσόμενο ωράριο κι εργασιακό στρες.
Κάπνισμα: Οι άνδρες που καπνίζουν μπορεί να έχουν μικρότερη συγκέντρωση σπερματοζωαρίων, σε σύγκριση με αυτούς που δεν καπνίζουν. Το παθητικό κάπνισμα μπορεί επίσης να επηρεάσει την ανδρική γονιμότητα.
Συναισθηματικό στρες: Το στρες μπορεί να αλληλεπιδράσει με συγκεκριμένες ορμόνες, απαραίτητες για την παραγωγή σπερματοζωαρίων. Το σοβαρό και παρατεταμένο στρες που συχνά σχετίζεται με την υπογονιμότητα μπορεί να επηρεάσει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων.
Σωματικό βάρος: Η παχυσαρκία μπορεί να προκαλέσει ορμονικές αλλαγές με επίπτωση στην ανδρική γονιμότητα.
Παρατεταμένη ποδηλασία: Συνιστά έναν ακόμα αιτιολογικό παράγοντα της ανδρικής υπογονιμότητας εξαιτίας της υπερθέρμανσης των όρχεων που προκαλεί. Σε κάποιες περιπτώσεις, η πίεση από το κάθισμα του ποδηλάτου στο περίνεο, τη περιοχή πίσω από τους όρχεις, μπορεί να προκαλέσει μούδιασμα στο πέος και στυτική δυσλειτουργία.

Διάγνωση
Στην περίπτωση πολλών ζευγαριών μπορεί να συντρέχουν παραπάνω από μια αιτίες για το πρόβλημα υπογονιμότητας που αντιμετωπίζουν. Συχνά χρειάζεται να διεξαχθεί ένας αριθμός εξετάσεων για να καθοριστεί η αιτία της υπογονιμότητας, αν και κάποιες φορές δεν είναι δυνατός ο καθορισμός της. Οι εξετάσεις αυτές έχουν υψηλό κόστος και συχνά δεν καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία. Είναι καλό να γνωρίζεται εκ των προτέρων τι περιλαμβάνει το δικό σας ασφαλιστικό πρόγραμμα.
Οι διαγνωστικές εξετάσεις για τα προβλήματα υπογονιμότητας συνήθως περιλαμβάνουν:
Γενική φυσική κατάσταση και ιατρικό ιστορικό. Αυτή περιλαμβάνει την εξέταση των γεννητικών οργάνων και τη λήψη ιστορικού σχετικά με κληρονομούμενες καταστάσεις, χρόνια προβλήματα υγείας, ασθένειες, τραυματισμούς, ή χειρουργεία που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη γονιμότητα. Ο ιατρός σας μπορεί επίσης να ρωτήσει σχετικά με τις σεξουαλικές συνήθειες και τη σεξουαλική ανάπτυξη κατά τη διάρκεια της εφηβείας.

Ανάλυση σπέρματος. Το σπέρμα που παράγεται μέσω της αυτοϊκανοποίησης τοποθετείται κατά την εκσπερμάτιση μέσα ένα ειδικό δοχείο. Η όλη διαδικασία λαμβάνει χώρα στο ιατρείο και το σπέρμα αποστέλλεται σε εργαστήριο για να εκτιμηθούν η ποσότητα, η κινητικότητα και η μορφολογία των σπερματοζωαρίων. Το εργαστήριο επίσης θα ελέγξει το σπέρμα για προβλήματα, όπως είναι για παράδειγμα οι λοιμώξεις. Συχνά υπάρχει μια διακύμανση στις τιμές των σπερματοζωαρίων ανάμεσα στα δείγματα και για αυτό τις περισσότερες φορές γίνονται διαδοχικές αναλύσεις δειγμάτων, ώστε να διασφαλιστεί ένα αξιόπιστο αποτέλεσμα. Εάν η ανάλυση σπέρματος είναι φυσιολογική, ο ιατρός είναι πιθανό να συστήσει τον έλεγχο της αναπαραγωγικής υγείας του συντρόφου πριν συνεχίσει με περεταίρω εξετάσεις για την ανδρική υπογονιμότητα.

Οι επιπλέον εξετάσεις που μπορεί να βοηθήσουν στον εντοπισμό της αιτίας της ανδρικής υπογονιμότητας περιλαμβάνουν:
Υπερηχογράφημα όσχεος. Κατά την εξέταση αυτή χρησιμοποιούνται ηχητικά κύματα υψηλής συχνότητας για την παραγωγή εικόνων μέσα στο σώμα. Το υπερηχογράφημα όσχεος θα βοηθήσει τον ιατρό σας να δει τυχόν εμπόδια, ή άλλα προβλήματα που υπάρχουν στους όρχεις, ή τις υποστηρικτικές δομές.
Διορθικός υπέρηχος. Μια μικρή ράβδος εισέρχεται με τη βοήθεια λιπαντικού από το ορθό και βοηθά στον έλεγχο του προστάτη. Ο ιατρός μπορεί να εξετάσει τη διαβατότητα των σωληνίσκων και των πόρων που μεταφέρουν το σπέρμα.
Ορμονικές εξετάσεις. Οι ορμόνες που παράγονται από την υπόφυση, τον υποθάλαμο και τους όρχεις παίζουν σημαντικό ρόλο στη σεξουαλική ανάπτυξη και την παραγωγή σπερματοζωαρίων. Οι ανωμαλίες σε άλλα ορμονικά, ή οργανικά συστήματα, μπορεί επίσης να συνεισφέρουν στην υπογονιμότητα. Μια εξέταση αίματος μετρά τα επίπεδα της τεστοστερόνης και των άλλων ορμονών.

Ανάλυση ούρων μετά από εκσπερμάτιση. Η ανεύρεση σπερματοζωαρίων στα ούρα μπορεί να δείχνει ότι αντί να εξαχθούν από το πέος κατά την εκσπερμάτιση, τα σπερματοζωάρια επιστρέφουν στην ουροδόχο κύστη, κατάσταση η οποία ονομάζεται παλίνδρομη εκσπερμάτιση.

Γενετικά τεστ. Όταν η συγκέντρωση των σπερματοζωαρίων είναι πολύ χαμηλή, μπορεί να εμπλέκονται γενετικοί λόγοι. Μια εξέταση αίματος μπορεί να αποκαλύψει εάν υπάρχουν λεπτές αλλαγές στο Ψ χρωμόσωμα, το οποίο είναι σημάδι γενετικής ανωμαλίας. Τα γενετικά τεστ μπορεί επίσης να διεξαχθούν για τη διάγνωση διάφορων συγγενών, ή κληρονομούμενων συνδρόμων.

Βιοψίες όρχεων. Το τεστ διεξάγεται με τη συλλογή δείγματος από τον όρχι με τη βοήθεια μιας βελόνας. Τα αποτελέσματα της βιοψίας θα δείξουν εάν η παραγωγή σπερματοζωαρίων είναι φυσιολογική. Εάν είναι, τότε μάλλον το πρόβλημα βρίσκεται στη μεταφορά των σπερματοζωαρίων.

Εξέταση αντισπερμικών αντισωμάτων. Η εξέταση αυτή ελέγχει εάν υπάρχουν κύτταρα του ανοσοποιητικού, αντισώματα δηλαδή, που επιτίθενται στα σπερματοζωάρια. Είναι πολύ πιθανό να υπάρχουν τα αντισώματα αυτά μετά από τη διεξαγωγή χειρουργείου αναστροφής βαζεκτομής.

Εξειδικευμένα τεστ για τη λειτουργία των σπερματοζωαρίων. Μπορεί να χρησιμοποιηθούν για τον έλεγχο της βιωσιμότητας των σπερματοζωαρίων μετά την εκσπερμάτιση, την ικανότητα τους να διεισδύσουν σε ένα ωάριο, καθώς και για τον εντοπισμό προβλημάτων κατά την προσκόλληση τους σε αυτό. Εάν ο αριθμός των σπερματοζωαρίων που έχει ένας άνδρας είναι χαμηλός, τότε το να είναι υγιή τα σπερματοζωάρια αυτά, είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για τη γονιμότητα.

Θεραπεία
Υπάρχουν δύο τύποι ανδρικής υπογονιμότητας:
Αζωοσπερμία σημαίνει σπερμοδιάγραμμα με ελάχιστα ή και καθόλου σπερματοζωάρια. Είναι μια πάθηση που οφείλεται συνήθως σε παράγοντες της παιδικής ηλικίας (κρυψορχία, παρωτίτις). Αν οι όρχεις ειναι κανονικού μεγέθους και οι ορμόνες φυσιολογικές, η αιτία μπορεί να είναι και μία φλεγμονή που αποφράσσει τους σπερματικούς πόρους (αποφρακτικού τύπου). Αν μία ορμόνη της υποφυσης που λεγεται θυλακιοτροπος ειναι υψηλη σημανει συνηθως λειτουργικη βλαβη( πιο σοβαρη κατασταση).

Η κατάσταση αυτή είναι πολύ δύσκολη στην αντιμετώπιση της αλλά και στην διάγνωση της επίσης. Αν αποκλειστεί η ατροφία από μαγουλάδες θα γίνει το τεστ των ορμονών όπου αν η FSH είναι υψηλή σημαίνει πως η πάθηση είναι και λειτουργική (δεν παράγονται πλέον σπερματοζωάρια) ενώ αν η ορμόνη αυτή είναι φυσιολογική η πιθανότητα καλής παράγωγης σπέρματος δεν αποκλείεται με υποψία απόφραξης των πόρων που μεταφέρουν τα σπερματοζωάρια. Η θεραπεία εδώ είναι πρακτικά πολύ δύσκολη και συνήθως συμβουλεύουμε τα ζευγάρια να προχωρήσουν σε υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.
Ασθενοσπερμία σημαίνει λιγότερα σπερματοζωάρια και πιο νωθρά. Είναι πιο συχνή και πιο συνηθισμένη πάθηση απο την αζωοσπερμία και έρχεται σαν αποτέλεσμα μιας φλεγμονής, της κιρσοκήλης, ή ορμονικής βλαβης. Γενετικού επίσης τύπου μεταλλάξεις δημιουργούν την κατάσταση αυτή που είναι όμως άγνωστο με ποιον ακριβώς μηχανισμό επεμβαίνουν.

Συνήθως αντιμετωπίζεται αφού ξεκαθαριστεί το βασικό αίτιο της πάθησης αυτής. Αν υπάρχει φλεγμονή η αντιβίωση θα βοηθήσει σημαντικά στην αποκατάσταση. Πολλές φορές μια μόλυνση στο παρελθόν που δεν μπορεί να δώσει στοιχεία στην διάγνωση πάρα μονό με το ιστορικό και την απουσία άλλης φανερής αίτιας για την ασθενή σπερματογένεση μπορεί να αντιμετωπιστεί με κορτιζόνη.

Άλλη σαφής αίτια στην πάθηση αυτή θεωρείται η κιρσοκήλη (perissoteres plhrofories – poulame male microsurgery) που συνοδεύει σημαντικό ποσοστό ανδρών. 7 στους 100 άνδρες μπορεί να έχουν αυτήν την ιδιομορφία των φλεβών. Η θεραπείας της κιρσοκήλης γίνεται χειρουργικα και στοχεύει κυρίως στην κατάργηση των σπερματικών φλεβών που δεν λειτουργεί σωστά. Παλαιότερα η επέμβαση γινόταν με ανοικτό χειρουργείο ή λαπαροσκοπικα στην κοιλιακή ή στην βουβωνική περιοχή.

Στο Ανδρολογικό Ινστιτούτο Αθηνών, με στόχο την παροχή άμεσου, μόνιμου αλλά και με ανώδυνο τρόπο, αποτελέσματος, έχουμε υιοθετήσει και εφαρμόζουμε την πιο σύγχρονη ιατρικά και τεχνολογικά μέθοδο της Μικροχειρουργικής. Στην επέμβαση αυτή γίνεται μία πολύ μικρή τομή με χρήση χειρουργικού μικροσκόπιου. Ο ασθενής συνήθως δεν νιώθει πόνο μετεγχειρητικά, σηκώνεται από το κρεβάτι αμέσως μετά την επέμβαση και μπορεί να φύγει από το νοσοκομείο την ίδια μέρα. Σημειώνεται ότι η ποιότητα του σπέρματος μετά την επέμβαση βελιώνεται σε ποστοσό που αγγίζει το 90% και ουσιαστικά και η γονιμότητα του άνδρα.

Αλλη διαταραχή που συνοδεύει την πάθηση αυτή είναι η ορμονική διαταραχή που είναι εύκολο επίσης να διαγνωστεί αλλά και να αντιμετωπιστεί. Στις περισσότερες περιπτώσεις μπορεί να μην υπάρχει σαφές αίτιο και δυστυχώς εδώ τα θεραπευτικά σχήματα είναι εμπειρικά χωρίς συνολική συμφωνία από τους γιατρούς. Μια συνήθης αγωγή στα τυφλά αλλά αρκετά διαδεδομένη είναι η χορήγηση ορμονών για την διέγερση του άξονα υπόφυσης υποθάλαμου και όρχεως (αντιοιστρογονα και ανδρογόνα).