Γράφουν οι:  Νικόλαος Γρανίτσας,   Δήμητρα Τογαντζή

Συμβαίνει όταν το μέσο νεύρο, το πρώτο από τα τρία βασικά νεύρα του χεριού, πιέζεται στον καρπό. Είναι συχνότατη πάθηση λόγω παχύνσεως του καρπιαίου συνδέσμου που βρίσκεται πάνω από το νεύρο. Συμβαίνει περισσότερο σε άτομα που χρησιμοποιούν τα χέρια τους πολύ όπως γραμματείς, κομμώτριες, μουσικοί (70%) ή άλλες παραπλήσιες εργασίες.

Αλλά και σε καταστάσεις όπως ο υπερπαραθυρεοειδισμός, η εγκυμοσύνη, ο διαβήτης κλπ.
Ο πάσχων εμφανίζει απώλεια δυνάμεως στο χέρι του, εύκολη κόπωση και είναι χαρακτηριστικό ότι ξυπνά τη νύχτα και δεν βρίσκει βολικό μέρος να βάλει το χέρι του. Πολλές φορές του φεύγουν τα αντικείμενα από το χέρι. Παρατηρεί πρωινή δυσκαμψία στα δάκτυλά του και πρήξιμο. Η πάθηση έχει μια μακροχρόνια πορεία με υφέσεις και εξάρσεις αναλόγως της κοπώσεως των χεριών.

Εμείς θεωρούμε ότι το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνος είναι μια συχνότατη πάθηση η οποία περνάει απαρατήρητη και αδιάγνωστη από τους γιατρούς γιατί έχει πολλά και διαφορετικά συμπτώματα. Στην βιβλιογραφία αναφέρεται ότι η πίεση του μέσου νεύρου στον καρπό ή του ωλενίου νεύρου στον αγκώνα (πάθηση που αναφέρουμε σε άλλη ενότητα) προκαλούν αυχενικό σύνδρομο. Πιο συχνά αρχίζει με συμπτώματα όπως αυχενικό, πόνο στον ώμο, επικονδυλίτιδα και όχι στο ίδιο το χέρι. Με αυτό το σκεπτικό σε κάθε αυχενικό σύνδρομο που εξετάζουμε, σε κάθε πάθηση του ώμου, σε κάθε τενοντίτιδα, ελέγχουμε πάντα την καλή λειτουργία του μέσου και του ωλενίου νεύρου.

Μετά από τεράστιο αριθμό εξετάσεως ασθενών και χειρουργικής αντιμετωπίσεως του καρπιαίου συνδρόμου και της ωλενίου νευρίτιδος, στην Ελλάδα και στην Μεγάλη Βρετανία έχουμε καταλήξει στα εξής συμπεράσματα:

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνος με συνυπάρχουσα ωλένιο νευρίτιδα ευθύνεται για πάνω από το 90% των αυχενικών συνδρόμων τα οποία δεν βελτιώνονται με φαρμακευτική αγωγή. Δεν αξιολογούμε τα ευρήματα από μαγνητική τομογραφία για δισκοπάθεια στην αυχενική μοίρα εάν συνυπάρχουν, αλλά αντιμετωπίζουμε πρώτα το σύνδρομο και την ωλένιο νευρίτιδα. Η ανακούφιση από τον πόνο στον αυχένα που προέρχεται από αυτές τις παθήσεις είναι πλήρης και οριστική διότι τα νεύρα αυτά καταλήγουν στον αυχένα.

Παθήσεις όπως η επικονδυλίτις, de quervain, εκτινασσόμενος δάκτυλος στις περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει ιστορικό που να δικαιολογεί την πάθηση ή η πάθηση επιμένει οφείλονται σε σύνδρομο καρπιαίου σωλήνος αδιάγνωστο.

Οι παθήσεις των νεύρων των άνω άκρων διαγιγνώσκονται πολύ γρήγορα και εύκολα από τον έμπειρο ορθοπεδικό, κυρίως από την κλινική εξέταση και το ιστορικό. Το ηλεκτρομυογράφημα είναι αξιόπιστο μόνο για το 60% των περιπτώσεων. Στο υπόλοιπο 40% ο ιατρός πρέπει να βασιστεί στην δική του κρίση. Το αρνητικό ηλεκτρομυογράφημα δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι δεν υπάρχει πάθηση. Στην Μεγάλη Βρετανία το ηλεκτρομυογράφημα σπανίως γίνεται.

Στην περίπτωση που αμφιβάλλουμε για την ορθότητα της διαγνώσεως μας τότε συνιστούμε επανεξέταση μετά από 3 μήνες.

Πολλοί ιατροί συνιστούν φυσιοθεραπεία ή ακινητοποίηση του χεριού ως θεραπευτική μέθοδο. Η φυσιοθεραπεία στην συγκεκριμένη πάθηση δεν έχει κανένα απολύτως αποτέλεσμα όπως και η φαρμακευτική αγωγή, η δε ακινητοποίηση επιφέρει βελτίωση για όσο καιρό το χέρι είναι ακινητοποιημένο αλλά ατροφούν οι μυς, προκαλείται δυσκαμψία στις αρθρώσεις και το τελικό αποτέλεσμα είναι πολύ χειρότερο από το να μην είχαμε ακινητοποιήσει.

Ως μοναδική και οριστική λύση του προβλήματος είναι η χειρουργική αντιμετώπιση. Μετά το χειρουργείο την ίδια ημέρα ο πάσχων αισθάνεται άμεση βελτίωση του πόνου στον αυχένα και στον ώμο, έχει δε την δυνατότητα να χρησιμοποιεί το χέρι του ανώδυνα Μπορεί να οδηγήσει αυτοκίνητο ή να πλύνει το χέρι του μετά από 3 μέρες. Είναι το πιο θεαματικό ορθοπεδικό χειρουργείο στην απαλλαγή από τον πόνο.
Η χειρουργική τεχνική που χρησιμοποιούμε διαφέρει ουσιωδώς από την κλασική τεχνική και είναι η τεχνική που αποκλειστικά χρησιμοποιείται από την ομάδα χειρουργικής άκρας χειρός του Royal United Hospital, Bath, U.K.