Γράφει o:  Αναστάσιος Κανελλόπουλος

Η μυωπία είναι μια διαθλαστική ανωμαλία του ματιού,κατά την οποία ο οφθαλμός είναι μεγαλύτερος από το φυσιολογικό, με συνέπεια να μεγαλώνει η απόσταση ανάμεσα στον κερατοειδή και τον αμφιβληστροειδή. Οι ακτίνες του φωτός δεν εστιάζονται στον αμφιβληστροειδή όπως είναι το φυσιολογικό, αλλά σε κάποιο σημείο μπροστά απο αυτόν. Γι’αυτό ο μύωπας αδυνατεί να δεί καθαρά τα αντικείμενα που βρίσκονται μακριά.

H κληρονομικότητα φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο στον καθορισμό των βαθμών, αλλά και στην εξέλιξη της μυωπίας γι’αυτό και είναι πιο πιθανόν να αναπτυχθεί σε παιδί του οποίου οι γονείς είναι μυωπικοί. Στους ενήλικες το κύριο υποκειμενικό σύμπτωμα είναι η ασάφεια των μακρινών αντικειμένων, ενώ

Τα είδη της μυωπίας
Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι μυωπίας: η αξονική που αποτελεί το συχνότερο τύπο μυωπίας και η διαθλαστική μυωπία. Στην αξονική μυωπία έχουμε αύξηση του μήκους του προσθιοπίσθιου άξονα ενώ στην διαθλαστική μυωπία έχουμε αύξηση της διαθλαστικής ισχύς του οφθαλμού. Η Μυωπία μπορεί να εχει μορφή απλή(απλή μυωπία) ή κακοήθη(εκφυλιστική μυωπία). Στην πρώτη περίπτωση δεν υπάρχουν εμφανείς, έντονες, παθολοανατομικές αλλοιώσεις, ενω στην δεύτερη περίπτωση παρατηρούνται αλλοιώσεις στον βυθού του μυωπικού ασθενή.
myopia clip image002

Συμπτώματα
Όσον αφορά τα παιδία, οι γονείς είναι οι πρώτοι συνήθως που αντιλαμβάνονται οτι το παιδί δεν βλέπει καλά. Το βασικό σύμπτωμα ενός παιδιού με μυωπία είναι οτι μισοκλείνει τα μάτια όταν προσπαθεί να δει κάτι σε μακρινή απόσταση, όπως επίσης και ότι πλησιάζει τα αντικείμενα που βρίσκονται μακριά.
Οι ενήλικες με μυωπία παραπονιούνται στον γιατρό οτι βλέπουν θολά τα αντικείμενα που βρίσκονται μακριά τους. Επίσης, οι μύωπες, μπορεί να έχουν ευαισθησία στο φώς, αλλά και πονοκεφάλους που προκαλούνται απο υπερβολική οπτική κόπωση.

Η πιο σοβαρή επιπλοκή που μπορεί να εμφανιστεί στους μυωπικούς οφθαλμούς είναι η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς, κάτι που πρέπει οι μύωπες να προσέχουν, ιδιαίτερα οταν η μυωπία χαρακτηρίζεται υψηλή. Η Συχνή επίσκεψη στον οφθαλμίατρο θεωρείται η καλύτερη πρόγνωση για την εξέλιξη των ματιών.

Διάγνωση
Η διάγνωση της μυωπίας γίνεται με:
μια απλή μέτρηση της οπτικής οξύτητας του ατόμου
με τοπογραφία του κερατοειδούς (pentacam, topolyzer)

Θεραπεία
Η διόρθωση της μυωπίας γίνεται με:
Γυαλία οράσεως με διορθωτικούς φακούς(αρνητικούς φακούς)
Φακούς επαφής
Διαθλαστική επέμβαση με LASER