Γράφει o:  Αντώνης Λέπουρας

Για όσους θεραπεύονται με ινσουλίνη η ινσουλινο-εκκριτικά δισκία, καλό είναι στις διακοπές να έχουν μαζί τους ζάχαρη, η ζαχαρούχο ποτό (προσοχή όχι αλκοολούχο), η καποιο γλυκό με ζάχαρη, τουλάχιστον μια ένεση γλυκαγόνης και 1 σύντροφο η συνοδό εκπαιδευμένο να την χρησιμοποιήσει στην περίπτωση σοβαρής υπογλυκαιμίας.

Πόσο σημαντικό είναι και πόσο πιο συχνά πρέπει να μετράμε το σάκχαρο στις διακοπές;

Είναι ίσως το πιό σημαντικό! Για όσους θεραπεύονται με ινσουλίνη η ινσουλινο-εκκριτικά δισκία καλό είναι να μετράνε τουλαχιστον πριν απο οποιαδήποτε έντονη δραστηριότητα και τακτικά να επαναμετρούμε αν η άσκηση διαρκεί περισσότερο απο 1 ώρα (π.χ. ανά 1 ώρα αν κολυμπάμε, ανα 2 ώρες αν περπατάμε στην εξοχή…). Επίσης σε περιπτώσεις κατανάλωσης αλκοόλ, πριν απο την κατάκλιση ιδίως όταν έχουμε ασκηθει εντονα μεσα στην ημερα, ακόμα όταν νοιώθουμε συμπτώματα υπογλυκαιμίας η ηλίασης με ζάλη και δυσφορία.

Επηρεάζεται ο μετρητής η οι μετρήσεις του σακχάρου στο αίμα μου από την πολύ ζέστη η το πολύ κρύο;

Ακραίες θερμοκρασίες μπορούν να επηρεάσουν το μετρητή η τις ταινίες σακχάρου. Φροντίστε μετρητής και ταινίες να μην είναι κάτω από τον ήλιο αλλά ούτε και εκτεθειμένα στο κρύο.

Γνωρίζετε ότι ιδανική θερμοκρασία για μετρητές και ταινίες σακχάρου ειναι από 18 ως 30ο C.

Κρατείστε λοιπόν μετρητή και ταινίες σε μέρος σκιερό με θερμοκρασίες όσο τον δυνατόν φυσιολογικές (δωματίου), αλλά μην τα βάλετε στο ψυγείο η επάνω σε παγοκύστη (το πολύ κρύο τα επηρεάζει εξ’ ίσου), ούτε όμως να τα ξεχάσετε στον ήλιο, ακόμα κι αν δεν κάνει πολύ ζέστη οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται είναι υψηλές.

Το μυστικό για να περάσουμε καλά αλλά και με καλή υγεία αποτελείται απο 3 μαγικά κλειδιά, Προγραμματισμός, εκπαίδευση, εκτίμηση και αγάπη για το σώμα μας. Είναι επίσης σημαντικό να εξασφαλίσουμε την υποστήριξη απο το κοντινό μας περιβάλλον στην προσπάθεια μας να παραμείνουμε εγκρατείς και να διασκεδάσουμε με ασφάλεια.