Eπιμέλεια:  Ευγένιος Γκράουρ

Η λιπογλυπτική είναι η πλέον εξελιγμένη μορφή της λιποαναρρόφησης, μια ιδιαίτερα δημοφιλής τεχνική του 21ου αιώνα. Με την εφαρμογή της μπορεί να γίνει «σμίλευση» σε πρόσωπο και σώμα, διορθώνοντας τις ατέλειες και επιτυγχάνοντας ένα αρμονικό αποτέλεσμα.

Επιλέγεται κατά κόρον στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, τη Βραζιλία και την Ευρώπη (ιδιαίτερα στις μεσογειακές χώρες), από άντρες και γυναίκες. Πρόκειται για μια επέμβαση, που πραγματοποιείται από πλαστικούς χειρουργούς, με σκοπό να αφαιρέσουν το λίπος από τα σημεία στα οποία περισσεύει  και να το επανατοποθετήσουν σε οποιοδήποτε άλλο σημείο το χρειάζεται. Γίνεται, δηλαδή κάποιο είδος λιπο-μεταμόσχευσης (λιπο-feeling).

Είναι γνωστό ότι η κατανομή του λίπους δεν είναι πάντοτε συμμετρική και το τοπικό πάχος είναι δύσκολο, έως αδύνατο, να φύγει μόνο με γυμναστική και διατροφή. Η λύση σε αυτό το δύσκολο πρόβλημα είναι η λιπογλυπτική.

«Με λιποαναρρόφηση λαμβάνεται ποσότητα λίπους, το οποίο επεξεργάζεται κατάλληλα (υπόκειται σε φυγοκέντρηση, κάθαρση, συμπύκνωση) και επανεισάγεται στο σώμα, επιτυγχάνοντας βελτίωση της όψης, του όγκου, του σχήματος και της υφής, σε πρόσωπο και σώμα, εν γένει. Ανάλογα με το περιστατικό μπορούμε να επιτύχουμε αποτελέσματα σε full body με γενική αναισθησία ή τοπικά με τοπική αναισθησία ή μέθη», αναφέρει η Δρ. Αναστασία Σεφέρη–Δανιήλ, MD, PhD, πλαστικός χειρουργός στο Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής (HESPRAS).

Περιοχές λήψης και τοποθέτησης

Το λίπος λαμβάνεται συνήθως από περιοχές όπου υπάρχει περίσσεια, όπως η κοιλιακή χώρα, οι μηροί, οι γλουτοί, τα γόνατα, η πλάτη, οι βραχίονες, η υπερηβική περιοχή κ.ά.

Αφού υποστεί την απαραίτητη επεξεργασία, μπορεί να τοποθετηθεί ανάλογα με τις ανάγκες σε:

  • Γλουτούς για αύξηση μεγέθους, αλλαγή σχήματος ή υφής (Brazilian buttocks)
  • Γάμπες προκειμένου να γίνουν πιο καλλίγραμμες
  • Μαστούς με ή δίχως ενθέματα, μετά από μαστεκτομές ή τμηματεκτομές
  • Πρόσωπο (ζυγωματικά, ρινοχειλικές αύλακες, ρυτίδες θλίψης, περίγραμμα όγκου στα χείλη κοκ.)
  • Γενικά σε ουλές, μετεγκαυματικές περιοχές, κενά από παλιές λιποαναρροφήσεις
  • Όπου αλλού χρειάζεται, προκειμένου να διορθωθούν ατέλειες καθώς και για σμίλευση των περιοχών

Υπέρ και κατά 

Πέραν της διόρθωσης ατελειών και της δημιουργίας καλύτερου σχήματος, η αυτόλογη λιπομεταφορά δρα αναπλαστικά σε μετεγχειρητικές παλαιές ουλές ή μετεγκαυματικές περιοχές. Αυτό συμβαίνει διότι μαζί με τα λιποκύτταρα υπάρχει και ένας μεγάλος αριθμός βλαστοκυττάρων.

Στα «υπέρ» της μεθόδου συγκαταλέγεται το γεγονός ότι χρησιμοποιείται ένα υλικό από τον ίδιο τον οργανισμό, οπότε εκμηδενίζεται κάθε πιθανότητα αλλεργίας.

Επιπλέον, είναι εύπλαστο έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής (έως και 10ετία) και είναι οικονομικότερο (με προσμέτρηση της ποσότητας σε όλα τα έτη) από τα «ξένα» υλικά.

«Η λιπομεταφορά εφαρμόζεται σε νοσοκομείο, διαρκεί έως και 2 ώρες -ανάλογα με το περιστατικό- και δεν απαιτείται νοσηλεία. Είναι μια ασφαλής μέθοδος, με ελάχιστες εκχυμώσεις και το μετεγχειρητικό οίδημα διαρκεί για λίγες ημέρες.

Η μέθοδος αντενδείκνυται σε πολύ ισχνά άτομα, με ανυπαρξία λίπους και σε άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας», επισημαίνει η Δρ. Σεφέρη – Δανιήλ.

Μετεγχειρητικό στάδιο και διάρκεια αποτελέσματος

Το μετεγχειρητικό στάδιο είναι ιδιαίτερα ήπιο και η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες είναι άμεση (1-2 ημέρες). Η διάρκεια του αποτελέσματος κυμαίνεται από 5 έως και περισσότερο από 10 χρόνια.

Προκειμένου να εξασφαλιστεί η μέγιστη διάρκεια, είναι σημαντικό να αποφεύγεται η μεγάλη απώλεια βάρους μετά την επέμβαση, διότι τα λιποκύτταρα ακολουθούν τις ίδιες αυξομειώσεις που υφίσταται και τα υπόλοιπα λιποκύτταρα του σώματος. Κατά συνέπεια, χρειάζεται σταθερότητα του βάρους, υγιεινή διατροφή και άσκηση.

«Από τη μεγάλη, πλέον, εμπειρία μας και εξελίσσοντας τη μέθοδο, έχουμε διαπιστώσει ότι το ομορφότερο και αρμονικότερο αποτέλεσμα προϋποθέτει την ορθή μελέτη του κάθε περιστατικού, τον λεπτομερή σχεδιασμό της τελικής εικόνας, την κατανόησή της από την πλευρά του ενδιαφερόμενου και την υψηλή επιστημονική κατάρτιση και τεχνογνωσία, από την πλευρά του ειδικού», καταλήγει η Δρ. Σεφέρη – Δανιήλ.