Eπιμέλεια:  Ευγένιος Γκράουρ

Το πρώτο κουδούνι χτύπησε και πάρα πολλοί γονείς αυτές τις μέρες σπεύδουν να κάνουν στα παιδιά τους ιατρικούς προληπτικούς ελέγχους, για να ξεκινήσει καλά και χωρίς προβλήματα η νέα σχολική χρονιά.

Γιατί υπάρχουν κάποια θέματα, που καλό είναι να αντιμετωπιστούν αυτή την εποχή και όχι αργότερα, μέσα στον χειμώνα. Κρεατάκια, αμυγδαλές, ροχαλητό, αλλά και προβλήματα ακοής, που δυσκολεύουν το παιδί να ανταποκριθεί στις καθημερινές σχολικές του υποχρεώσεις, είναι κάποια από τα πιο συνήθη ζητήματα, που καλείται να επιλύσει ο ειδικός γιατρός.

«Από την πρώτη κιόλας συνάντηση, ο ωτορινολαρυγγολόγος θα εντοπίσει οποιοδήποτε πρόβλημα και θα δώσει την εξατομικευμένη λύση. Σε αυτή την προσπάθεια βασικό ρόλο παίζει η χρήση του ενδοσκοπίου, ενός λεπτού οργάνου που δίνει πλήρη εικόνα στον γιατρό σε σύντομο χρόνο, χωρίς ταλαιπωρία», μας λέει η Δρ. Ανατολή Παταρίδου, MD, χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος κεφαλής-τραχήλου, παιδο-ΩΡΛ, επιστημονική συνεργάτης του Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ-ΜΗΤΕΡΑ.

«Επιπλέον ιδιαίτερη σημασία έχει η έγκαιρη διάγνωση. Οι γονείς πρέπει να κινητοποιηθούν αμέσως, αν αντιληφθούν ότι το παιδί τους αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα. Με αυτόν τον τρόπο θα εξασφαλιστεί άριστη θεραπευτική παρέμβαση, ώστε να μπορέσει το παιδί να αναπτύξει χωρίς προβλήματα τις επικοινωνιακές και τις μαθησιακές του δυνατότητες στο έπακρο.

Ας μην επηρεαζόμαστε από τυχαίες πληροφορίες, που θα συναντήσουμε στο Διαδίκτυο, καθώς οι πιθανότητες να πέσουμε θύματα παραπληροφόρησης είναι μεγάλες».

Ποια είναι τα πιο συχνά προβλήματα

Τα πιο συχνά ωτορινολαρυγγολογικά προβλήματα στην παιδική ηλικία είναι οι άπνοιες και το ροχαλητό – που οφείλονται συνήθως στα μεγάλα κρεατάκια και στις υπερτροφικές αμυγδαλές – οι υποτροπιάζουσες αμυγδαλίτιδες, αλλά και η επίμονη παρουσία υγρού στο αυτί, που είναι ιδιαίτερα ενοχλητική για το παιδί.

Επίσης η βραχνή φωνή, που μπορεί να οφείλεται σε θηλώματα, σε κάλους, σε πολύποδες του λάρυγγα ή σε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Πιο σπάνια, η εμφάνιση μιας διόγκωσης στον τράχηλο μπορεί να είναι ένας πρησμένος λεμφαδένας, που οφείλεται σε μια απλή λοίμωξη, κάποια συγγενής κύστη, όπως η κύστη του λεγόμενου θυρεογλωσσικού πόρου ή η βραγχιακή κύστη. Αυτές οι κύστες καλό είναι να αφαιρούνται, πριν παρουσιάσουν φλεγμονή.

Η κα Παταρίδου εξηγεί: «Με την χρήση του ενδοσκοπίου ο ωτορινολαρυγγολόγος θα εντοπίσει αν υπάρχουν μεγάλα κρεατάκια ή υπερτροφικές αμυγδαλές. Σε περίπτωση που το παιδί ροχαλίζει, οι αμυγδαλές και τα κρεατάκια μπορεί να είναι οι άμεσοι υπαίτιοι. Τότε η λύση θα δοθεί χειρουργικά, με την χρήση ραδιοσυχνοτήτων και νέων δυναμικών εργαλείων, τα οποία εξασφαλίζουν μικρότερο τραυματισμό και ταχύτερη ανάρρωση, χωρίς πόνο.

Χειρουργικά μπορεί να αντιμετωπιστεί και η παρουσία υγρού στα αυτιά, γνωστή και ως εκκριτική ωτίτιδα. Με την παρακέντηση τυμπάνου και με την χρήση σωληνίσκων θα αποφευχθούν οι μόνιμες βλάβες. Τέλος η χρόνια ιγμορίτιδα που, εκτός από τους ενήλικες, μπορεί να ταλαιπωρεί και τα παιδιά, αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά με χειρουργικό τρόπο, χωρίς να βλάπτει τις υγιείς ανατομικές δομές».

Να σημειωθεί ότι το φθινόπωρο παρατηρούνται τα περισσότερα κρούσματα αλλεργικής ρινίτιδας, καθώς είναι παραδοσιακά μια εποχή έξαρσης των αλλεργιών. Οι κακές διατροφικές συνήθειες των διακοπών, σύμφωνα με την ειδικό, σίγουρα υποβοηθούν την εμφάνιση των αλλεργιών. Οι πολλές ζωικές και βιομηχανοποιημένες τροφές που – ειδικά τα παιδιά – καταναλώνουν το καλοκαίρι, είναι γεμάτες συντηρητικά και τεχνητά συστατικά, που θεωρούνται εκλυτικοί παράγοντες για την εμφάνιση της αλλεργικής ρινίτιδας.

Οι πιο συχνές λοιμώξεις, που ταλαιπωρούν τα παιδιά το φθινόπωρο, είναι το κοινό κρυολόγημα, η φαρυγγίτιδα, η λαρυγγίτιδα, η ωτίτιδα, η αμυγδαλίτιδα και η ιγμορίτιδα. Οι λοιμώξεις αυτές οφείλονται κυρίως σε ιούς, αλλά και σε μικρόβια.

Χρήσιμες καθημερινές πρακτικές

  1. Όταν το παιδί γυρίζει από το σχολείο, πρέπει να πλένει αμέσως τα χέρια και τη μύτη του.
  2.  Αδειάζουμε το δωμάτιό του από περιττά παιχνίδια, που μαζεύουν σκόνη.
  3. Αποφεύγουμε τα βαριά χαλιά.
  4. Διώχνουμε τα μαλλιαρά κουκλάκια, κυρίως από το παιδικό κρεβάτι.
  5. Αφήνουμε το παιδί να συμμετέχει στο μαγείρεμα και στην ετοιμασία του φαγητού.
  6. Δεν αγοράζουμε βιομηχανοποιημένα τρόφιμα.
  7. Μαθαίνουμε στο παιδί ότι στη διατροφή το ιδανικό αποτέλεσμα προκύπτει από σχετικό κόπο, π.χ. στύβουμε φυσικό χυμό φρούτων ή/και λαχανικών.
  8. Αποφεύγουμε εντελώς το κάπνισμα.
  9. Όταν το παιδί ροχαλίζει έντονα, κάνει άπνοιες στον ύπνο ή δεν απαντάει άμεσα, όταν του μιλάμε, πρέπει να το δει ωτορινολαρυγγολόγος.
  10. Γινόμαστε σωστό πρότυπο για το παιδί μας, δείχνοντάς του ότι η άθληση, η σωστή διατροφή και ο καλός ύπνος είναι πολύ σημαντικά στοιχεία για την καλή υγεία.