Γράφει o:  Αναστάσιος Παπαλαζάρου

Μία από τις μεγαλύτερες παρεξηγήσεις που συμβαίνουν ακόμα και σήμερα στο χώρο της διατροφής, αφορά τη συσχέτιση του ψωμιού με την αύξηση βάρους. Ιδιαίτερα τη δεκαετία του 70 που οι υδατάνθρακες, γενικότερα, μπήκαν στο μάτι του κυκλώνα και κατηγορήθηκαν για άμεση συμβολή στην αύξηση της παχυσαρκίας (κυρίως ο συνδυασμός τους με πρωτεΐνη π.χ δίαιτα Atkins), αλλά ακόμα και σήμερα η’παχυντική’ τους φήμη αποτελεί μια παραπλάνηση.

Μία φέτα ψωμί αποδίδει περίπου 80 θερμίδες μόνο, με μικρές παραλλαγές αν πρόκειται για ολικής άλεσης, σικάλεως ή καλαμποκιού ή ακόμα και πολύσπορο. Παράλληλα, το ψωμί μας δίνει διαιτητικές ίνες που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου, ενώ πολλές μελέτες τις έχουν συσχετίσει με αυξημένο αίσθημα κορεσμού και, συνεπώς, μειωμένη κατανάλωση θερμίδων.

Επίσης, αποτελεί πολύ καλή πηγή βιταμινών συμπλέγματος Β (απαραίτητες για την καλή λειτουργία του νευρικού μας συστήματος), σιδήρου, ενώ μας προμηθεύει και με μικρές ποσότητες πρωτεΐνης. Η πρωτεΐνη του ψωμιού είναι χαμηλής βιολογικής αξίας, αλλά συνδυαζόμενο με λίγο τυρί ή ταχίνι αποτελεί εξαιρετική εναλλακτική του κρέατος.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια η βιομηχανία τροφίμων διείσδυσε και στο χώρο αυτό, επηρεάζοντας την μεγάλη θρεπτική αξία της πρώτης ύλης. Έτσι, στο ψωμί προστίθενται συντηρητικά, περισσότερο αλάτι, ακόμα και άλλα ξένα προς τη φύση του υλικά όπως βούτυρο, τυρί κα.
Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι οι παραλλαγές αυτές ψωμιού αυξάνουν κατά πολύ τη θερμιδική του αξία και πρέπει να αξιολογούνται σε μια δίαιτα αδυνατίσματος.

Όσον αφορά το ποιο τύπο ψωμιού να προτιμούμε ο κανόνας είναι: ο λιγότερο επεξεργάσιμος, ο καλύτερος. Προτιμήστε λοιπόν το ψωμί ολικής άλεσης από το λευκό, είτε προέρχεται από σιτάρι, είτε από καλαμπόκι είτε από σίκαλη, είτε ακόμα και πολύσπορο.

Το συγκριτικό τους πλεονέκτημα με το λευκό είναι η αυξημένη περιεκτικότητά τους σε διαιτητικές ίνες, που μεταξύ των άλλων ιδιοτήτων τους συμβάλλουν τόσο στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα όσο και στη βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ.
Συμπερασματικά, το ψωμί δεν περιέχει καθόλου λιπαρά, αποδίδει λίγες θερμίδες, αποτελεί καλή πηγή απαραίτητων βιταμινών και ιχνοστοιχείων, ικανοποιεί το αίσθημα του κορεσμού (ιδιαίτερα το ολικής άλεσης) και συνεπώς, όχι μόνο δεν θα πρέπει να αποφεύγεται σε μια δίαιτα απώλειας ή ελέγχου βάρους, αλλά θα πρέπει και να συστήνεται.