Γράφει o:  Πωλ Φαρατζιάν

Όσο ο καιρός ανοίγει η μπύρα αποτελεί μια από τις πιο δημοφιλείς επιλογές είτε στις εξόδους για ποτό ή και φαγητό είτε συνοδεύοντας την παρέα στο σπίτι ή στο μπαλκόνι. Καιρός να ρίξουμε μια βαθιά ματιά στο ποτήρι μας και να γνωρίσουμε το ρόλο της μπύρας στη διατροφή μας.

Μια γνωριμία χρόνων
Η μπύρα αποτελεί ένα από τα πιο ‘αρχαία’ αλκοολούχα ποτά στην ιστορία του ανθρώπου. Η πρώτη παρουσία της στη διατροφή του ανθρώπου χρονολογείται περίπου το 4000 π.χ. στη Μεσοποταμία, ενώ φαίνεται πως μπύρα παρασκεύαζαν και οι Βαβυλώνιοι και οι αρχαίοι Κινέζοι.
Η μπύρα ή ζύθος στα ελληνικά ανήκει στην κατηγορία των αλκοολούχων ποτών με βασικά συστατικά της το νερό, τη βύνη, το λυκίσκο και τη μαγιά και προκύπτει από τη διαδικασία της ζύμωσης του κριθαριού μόνο του ή σε συνδυασμό με άλλα σιτηρά όπως η σίκαλη ή το σιτάρι.
Το 93% της μπύρας αποτελείται από νερό και τα 100ml της αποδίδουν στον οργανισμό 43 θερμίδες. Με άλλα λόγια κάθε κουτάκι μπύρας 330ml περιεκτικότητας σε αλκοόλ 4% αποδίδει στον οργανισμό 142 θερμίδες.

Οι θερμίδες της μπύρας προέρχονται κατά κύριο λόγο από την αλκοόλη (4 περίπου γραμμάρια στα 100 ml) και τους υδατάνθρακες που περιέχει. Όπως και το κρασί έτσι και η μπύρα ανήκουν στα οινοπνευματώδη ποτά που εκτός από αλκοόλ περιέχουν κι άλλα θρεπτικά συστατικά.
Η θρεπτική αξία της μπύρας διαφέρει ανάλογα με τις πρώτες ύλες παραγωγής της και τη διαδικασία της ζύμωσης. Σε γενικές γραμμές στη μπύρα συναντάμε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως ριβοφλαβίνη (Β2), νιασίνη (Β3), πυριδοξίνη (Β6), φυλλικό οξύ και μικρές ποσότητες βιταμίνης Β12, καθώς και μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως κάλιο, φώσφορο, σελήνιο, μαγνήσιο και μικρές ποσότητες ασβεστίου.
Το κριθάρι και η παρουσία του λυκίσκου στη διαδικασία παραγωγής της φαίνεται να ευθύνονται και για το περιεχόμενό της σε αντιοξειδωτικά. Τα αντιοξειδωτικά της διαφοροποιούνται ανάλογα με το είδος, τα βασικά υλικά παρασκευής της και τη διαδικασία παρασκευής, ενώ ερευνητικά δεδομένα συνδέουν το αντιοξειδωτικό περιεχόμενο της μπύρας με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων όταν η κατανάλωσή της γίνεται με μέτρο.

Κατανάλωση με μέτρο
Αν και το αλκοόλ δεν αποτελεί απαραίτητο συστατικό της καθημερινής μας διατροφής, η μέτρια κατανάλωσή του έχει συνδεθεί με πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Αντίθετα, η υπερκατανάλωσή του φαίνεται να αντιστρέφει τη θετική επίδραση στην υγεία εφόσον συνδέεται με την αύξηση του βάρους αλλά και με ασθένειες όπως η υπέρταση.
Στην περίπτωση, ωστόσο, που συνηθίζεται να το καταναλώνετε συχνά, είναι σημαντικό να ακολουθούνται οι συστάσεις οι οποίες αναφέρονται σε 1 μερίδα αλκοόλ για τις γυναίκες και 1-2 για τους άνδρες την ημέρα. Το σημαντικό σε αυτή τη σύσταση είναι πως η ποσότητα αυτή δε λειτουργεί αθροιστικά, ενώ ως μερίδα αλκοόλ ορίζεται το ένα ποτήρι κρασί 150ml ή 1 κουτάκι μπύρα 330ml ή μία μεζούρα ποτού των 45ml.